Permanent hårborttagning med laser

Visste du att det går att bli permanent hårfri? Med hjälp av hårborttagning med laser kan man få bort oönskad hårväxt på ett säkert sätt.

 

Hur fungerar hårborttagning med laser?

Permanent hårborttagning med laser fungerar genom att använda en stark ljuskälla, vanligtvis en laser, för att avlägsna oönskad hårväxt. Lasern sänder ut en intensiv ljuspuls som absorberas av pigmentet (melaninet) i hårsäcken. När ljuset absorberas omvandlas det till värmeenergi, vilket skadar hårsäcken och förhindrar håret att växa tillbaka.

Processen för permanent hårborttagning med laser går igenom flera steg. Först och främst genomförs en konsultation där en specialist bedömer din hud- och hårtyp för att avgöra om behandlingen är lämplig för dig. Eftersom laserljuset riktar in sig på pigmentet i håret, fungerar behandlingen bäst på personer med ljus hud och mörkt hår, där kontrasten mellan hårfärgen och hudtonen är tydligast.

 

Behandling med laser

Innan behandlingen påbörjas kommer håret att rakas till en kort längd för att laserljuset ska kunna nå ner till hårsäckarna mer effektivt. När själva behandlingen startar bär du vanligtvis skyddsglasögon för att skydda dina ögon från det intensiva laserljuset.

 

Specialisten använder en handhållen laserapparat och riktar laserpulser mot de områden där du vill ta bort håret. Laserpulserna är korta och intensiva för att undvika skador på omgivande hud. När ljuset når hårsäcken absorberas det av pigmentet, vilket genererar värmeenergi och skadar hårsäcken. Eftersom behandlingen endast kan påverka hårsäckar i tillväxtfasen kan flera behandlingssessioner krävas för att behandla alla hårsäckar i det aktuella området. Läs mer om hårborttagning i Göteborg!

 

En hårsäcks olika faser

En hårsäck genomgår tre olika faser under sin livscykel: anagenfasen (tillväxtfasen), katagenfasen (övergångsfasen) och telogenfasen (vilofasen). Efter vilofasen startas tillväxtfasen igen och en ny hårcykel börjar, där det gamla håret slutligen stöts ut och ersätts av det nya håret som bildas i hårsäcken. Det är viktigt att notera att inte alla hårsäckar befinner sig i samma fas samtidigt. Hårsäckar har olika livscykler och kan vara i olika faser vid olika tidpunkter. Det är därför flera behandlingssessioner kan vara nödvändiga vid permanent hårborttagning med laser för att behandla alla hårsäckar i anagenfasen, när de är mest mottagliga för behandlingen.

 

Efter hårborttagning med laser

Efter behandlingen kan huden vara känslig och rodnad kan uppstå. Det är viktigt att undvika exponering för solen och använda solskyddskräm för att skydda behandlade områden, eftersom huden kan vara mer känslig för solskador efter laserbehandling.