Trendfärger till badrummet 2024

Om du vill ge ditt badrum ett nytt utseende kan det vara en bra idé att ändra färg på väggarna. Men för att välja olika nyanser och toner måste du ta hänsyn till vissa aspekter som har en viss relevans. En av de viktigaste utgångspunkterna när du ska välja kulörer till badrummet är att undersöka vilken sorts ljus du har i badrummet. Är det både naturligt och artificiellt ljus? Båda sorters ljuskällor kommer att påverka hur kulörerna du väljer för väggarna kommer att se ut. Avger lampornas sken ett kallt eller ett varmt ljus? Om du inte har ett stort fönster i ditt badrum och du vanligtvis har ljuset tänt så bör du titta på färgrutorna (de uppmålade färgproverna) under en lampa för att få en uppfattning om hur de kommer att se ut i verkligheten. 

Färgpaletten för det moderna badrummet 2024 kommer att vara starkt inspirerad av naturen och de omgivande elementen. Jordtoner som salviagrön, beige och ljusbrun kommer att användas i stor utsträckning för att skapa en avkopplande och föryngrande atmosfär. Dessa nyanser kombineras harmoniskt med organiska material som till exempel trä och natursten, vilket ger värme och komfort till badrummet.

Dessutom matchas jordnära toner perfekt tillsammans med användningen av miljövänliga och hållbara material, vilket understryker vikten av ett miljövänligt tankesätt i utformningen av det moderna badrummet 2024. Material som återvunnet trä, bambu och återvunnet glas kommer att bli allt vanligare, vilket återspeglar en växande miljömedvetenhet.

Det moderna badrummet 2024 kommer dock inte att enbart domineras av jordnära toner. Pastellfärger som puderrosa och ljusblå kommer att användas för att skapa en delikat och romantisk atmosfär. Dessa ljusa nyanser kommer att hitta en plats både på väggarna och i övriga inredningsdetaljer, vilket möjliggör anpassning av badrummet enligt individuella smaker och preferenser.

Här kan du se samt läsa mer om vilka kulörer som kommer att dominera när det gäller badrumstrenderna för 2024. 

En annan intressant trend vi ser för 2024 är användningen av djärva och mer livfulla färger som marinblå, skogsgrön och antracitgrå. Dessa intensiva kulörer kan användas för att skapa accenter och kontaktpunkter i badrummet, vilket ger en touch av originalitet och personlighet. 

En kulör eller flera? Även om en av trenderna som dominerar i badrummet för 2024 är ”enfärgade rum”, betyder det inte att du inte kan kombinera två eller tre färger. Två neutrala färger kan göra underverk – eller så kan du skapa kontraster genom att kombinera en neutral och ljus färg med ett intensivt och kraftfullt alternativ.

Var inte rädd för mörka nyanser! Råkar du ha ett mindre badrum, så behöver du inte begränsa dig till ljusa nyanser. Du kan faktiskt skapa en känsla av oändlighet om du målar väggar och tak i samma, mörka kulör. Kombinera med läckra detaljer så som guld eller mässing för en exklusiv look.

Badrummen förlorar sina traditionella och neutrala färgpaletter och omfamnar djärva, kulörta färger och mönster. Rika juveltoner som smaragdgrön, safirblå och ametistlila används för att lägga till dramatik och personlighet i badrummet. Dessutom ger geometriska och organiska eller blommönster på till exempel kakel, tapeter och textilier en känsla av lekfullhet och liv i badrummet. 

Badrumsdesign 2024

Trender för badrumsdesign

Badrumsmöbler i svart, kakel endast i våtutrymmen, öppen designlösning tack vare duschkabiner och fristående badkar, badrumskeramik med funktion för ännu mer hygien – dessa och mycket mer är badrumsdesigntrender för 2024.

Även i år ser vi att den tidigare trenden med helkaklade badrum är på nedgång. Vi fortsätter att kombinera halvkaklat med väggfärger och tapeter anpassade för just badrum för att skapa en mer ombonad och hemtrevlig känsla. Wellness och Spa-idén blir allt viktigare, vilket syns tydligt i val av färger och material i våra badrum under 2024. 

Stilar för det moderna badrummet 2024

År 2024 kommer att bjuda på ett brett utbud av olika stilar för att tillgodose individuella preferenser. Bland dessa kommer den skandinaviska stilen att utmärka sig. Den skandinaviska stilen med sin väsentliga elegans, rena linjer och naturmaterial skapar en lugn och avkopplande atmosfär. Filosofin “less is more” kommer att ligga till grund för denna stil och fokus kommer att ligga på att skapa en städad, funktionell och harmonisk badrumsmiljö.

Vissa badrumsfärger känns, enligt inredningsdesigners, föråldrade och daterade. Här är färgerna du bör välja i stället.

Att måla med en väggfärg som brutits i önskad kulör och nyans är ett snabbt och enkelt sätt att fräscha upp stilen och tillföra personlighet i ett badrum. Det enda du bör tänka på är att vara omsorgsfull när du väljer kulörer samt material för att inte riskera att det inte blir som du föreställt dig. Jobba gärna med moodboards där du samlar inspiration, färgprover, textilprover eller andra saker du inspireras av.

Färg, även om du använder neutrala nyanser, bör vara det första du tänker på när du letar efter badrumsidéer. Se till att dina valda kulörer fungerar bra i ditt badrum – detta gör du genom att måla upp en färgruta på väggen (den bör vara på minst 1 kvm). Vi rekommenderar alltid att man målar upp färgproverna på väggen för att, under 24 timmar, testa hur färgen/färgerna ter sig, om känslan av rymd förändras samt huruvida den valda kulörens undertoner matchar de befintliga detaljerna, inredningen samt belysning.

Svart och vitt – en ofelbar kombination

Även om denna färgduo inte är ny, kommer den att vara ett vinnande koncept 2024 eftersom den är elegant och modern. Poängen är att helt och hållet gå bort från ett helvitt badrum och implementera svart i större eller mindre utsträckning.

Den svarta kulören på väggarna ger karaktär och elegans och du kombinerar den med vit eller en delikat pastell för att undvika att resultatet blir för mörkt samt för att skapa skarpa och rigorösa kontraster. Ett annat alternativ är att kombinera svart färg med vita inredningsdetaljer eller tvärtom – denna klassiska färgmix är väldigt populär, trendig och samtidigt en tidlös klassiker.

Monokrom badrumsinredning

En annan badrumstrend vi ser under 2024 är det monokroma badrummet. För att skapa en mer unik miljö använder vi färger på inredningsdetaljer från en och samma färgskala, dvs. du jobbar med de olika nyanser av ”huvudfärgen” och skapar därmed en känsla av originalitet och mer rymlighet. Att implementera detaljer i andra liknande nyanser eller andra sorters texturer kommer att lyfta badrummet till nya höjder.

Rosa, den nya neutrala

Om du bestämmer dig för en blek och dammig rosa nyans i badrummet kan du använda den som den neutrala färgen – framför allt i mindre badrum.

Kombinera den mjuka, bleka och lite dammiga rosa nyansen med en vit eller en mjuk beige och du får en mysig och ljus badrumsmiljö. Du kan måla väggarna rosa och kombinera med naturliga, ljusa trädetaljer och textilier för att komplettera utseendet.

Ett annat alternativ är att välja rosa handfat eller tillbehören – detta kommer skapa statement och originalitet. Om du behöver andra kulörer för att komplettera till den rosa (och du inte vill ha förutom vitt och beige) kan du spana in de svarta kulörerna tillsammans med guld.

Badrum är inte längre de själlösa, kliniska och funktionella platser de en gång var. Idag ser vi hur inredningsdesigners och dekoratörer experimentera med mer kulörta badrumsidéer och det är en välkommen förändring av de helvita badrummen från förr. 

Rosa är inbjudande, upplyftande och enkel att inreda med, så det är ingen överraskning att rosa nu ses som en neutral kulör. Men med valmöjligheter som sträcker sig från pastellrosa till Hubba Bubbarosa, Barbie och Korall samt alla däremellan, kan det kanske kännas svårt att finna just den rätta rosa nyansen. 

Rosa är en riktigt underbar kulör att använda som accentfärg i ett badrum. Det finns ett otroligt brett utbud av olika nyanser att välja mellan och tar man till exempel en mörkrosa variant så kan den tillföra djup och personlighet. Den är djärv samt levande och fungerar riktigt bra när den kombineras med vita detaljer och vitt badrumsporslin.

En mer jordnära rosa fungerar perfekt i ett badrum som är ganska mörkt eller där det förekommer brist på naturligt ljus. Den här sortens nyans kommer inte bara ge rummet ett ljuslyft och glädje, den kommer också att markera och framhäva alla andra accentfärger i badrummet.

Aristocratic Pink är en av 2024-års största modefärger som med sin lekfulla sötma kommer att trolla fram en oas av välbefinnande i ditt badrum!

Blåa nyanser i badrummet

Det finns olika versioner av den blåa färgen som hjälper dig att fräscha upp inredningen i ditt badrum. Oavsett om du använder att använda blåa nyanser för att måla väggarna eller för att addera lite mer färg på inredningsdetaljerna, tillbehören m.m. så kommer de blåa tonerna att lyfta helhetsbilden.

Om du väljer en ljus, puderaktig och blekt blå nyans, så kommer den att skapa ett lugn i badrummet. De mest intensiva, klara och elektriska, blåa tonerna skapar dynamiska, iögonfallande och mycket attraktiva utrymmen. Om du väljer en mörk midnattsblå nyans skapar du ett rum som utstrålar elegans och exklusivitet. Kombinera den mörkblåa tonen med detaljer i guld eller mässing för att fullända looken.

Himmelsblå är fortfarande en populär nyans, men vi märker att allt färre designers inreder med denna bleka nyans till förmån för de mörkare, djärvare varianterna ur samma färgpalett.

Havets färger är lika fridfulla som de är slående och erbjuder ett mångsidigt spektrum för att inreda ett badrum. Här hittar du allt från de lockande, akvamarina nyanserna som leder tankarna till de karibiska sandstränderna, till de glittrande blågröna tonerna du hittar kring Medelhavet, till de bläckiga och midnattstonerna som finns i djupa Atlanten.

Välj en sval och djupt blå i ett badrum för garanterad Spa-liknande känsla. För att lägga till mer djup i ett blekt färgschema, lek med olika texturer och material som inspirerats av naturen.

Marine Magic är en av våra nya modefärger för 2024. För att integrera Marine Magic i din badrumsdesign, överväg att använda den som ensam väggfärg. Vågar man inte måla alla väggar med den, så överväg att måla till exempel någon trämöbel (om du har det i badrummet) med den. Kombinera Marine Magic med en neutral färgpalett för att bibehålla en minimalistisk stil som främjar harmoni. Men dra dig inte för att experimentera med spännande metallfinish, som till exempel borstad mässing, samt taktila detaljer för att skapa ett personligt och unikt utseende.

Naturens färg – Gröna, organiska nyanser

Om man ska lyfta en färg som slår stort under 2024 när det gäller badrummet, så är det den gröna färgen. Den gröna kulören är naturens färg och den gröna färgpaletten får stor betydelse tack vare dess mångsidighet och de många nyanser som finns.

Det svåra blir att välja mellan de olika härliga nyanserna. När vi pratar om den gröna färgpaletten kan vi bland annat nämna några som trendar under 2024. Här hittar vi bland annat den gråaktiga salviagröna, den fräscha och krispiga gröna till de lindblomsgröna och ljusgröna nyanserna vidare över till de mörkare, skogsgröna och klara gröna nyanserna. 

Klassisk, lugnande och synonymt med naturen – den ljusgröna nyansen står sig starkt. Färgtrender kommer och går, men denna varmare ljusgröna ton har en riktigt lång livslängd tack vare dess neutrala och organiska natur. Om du är mer för de neutrala kulörerna kan en ljusgrön nyans fräscha upp vilket rum som helst samtidigt som den adderar en touch av naturen.

En rik, skogsgrön nyans som kombineras med badrumsmöbler i till exempel antracit, trä eller vitt, ser inte bara modernt och elegant ut, men garanterar också en att badrummet får hög mysfaktor.

En av 2024-års största gröna kulörer heter Fusion och den är verkligen iögonfallande. Den härligt krispiga och lite limegröna kulör sticker verkligen ut som en djärv och uppfriskande nyans. Denna livfulla gröna nyans kan användas som en accentfärg eller som en ensam färg för de som vågar och vill använda sig av en statementfärg. Tänk Retro där du blandar 60-talskakel med Fusion för en modern look med en läcker twist.

 

För in naturen i badrummet

Ett av tillvägagångssätten för att göra din badrumsinredning mer distinkt och intim är att lägga till några gröna växter och blommor, vilket gör underverk för badrumsmiljön samt att de bidrar till bättre luft.

För den där organiska och att vara nära naturen-känslan bör du även jobba med naturmaterial så som olika träslag samt annan förvaring, korgar och krukor tillverkade i till exempel rotting eller bambu.

En av trenderna vi redan har nämnt är föremål med en gyllene finish och när det kommer till badrumsinredning så är det inte annorlunda. Använd dessa gyllene detaljer främst i de mer neutrala miljöerna för att sticka ut och göra helheten ännu mer sofistikerad.

Ut med grått och in med taupe och beige

De tidigare klassiska men moderna favoriterna, de gråa nyanserna, har verkligen haft sin tid i strålkastarljuset. De svala, ofta kalla, grå färgerna får göra plats för beige och taupe igen.

En mellanbrun taupe är en riktigt snyggt alternativ och fungerar till alla sorters badrum. Beroende på vilken övrig inredning och accentfärger som finns eller som kombineras med den läckra mellanbruna taupe, så kommer kulören att sträcka sig från en snygg och skräddarsydd look till en mer mjuk och inbjudande.

Det är viktigt att komma ihåg att ibland är en klassisk inredning bara det bästa: lugna kulörer, mjuka textilier, traditionella armaturer och tillbehör – inga mönsterkonflikter, inga stora färgpuffar, bara komfort och en lugn plats att koppla av i. 

Taupe är en effektiv färg för att skänka värme till vilket rum som helst. Den skapar en lugnande atmosfär utan att vara för stark och smälter också in tillsammans med pasteller eller andra ljusa nyanser, vilket ger antingen kall eller varm känsla.

Senap, ett universum av värme

Senapsgul är en glad, varm och riktigt dekorativ färg som fungerar bra i badrummet. Genom att välja en varmare senapsgul nyans så skapar du positiva vibbar och påverkar dig på ett optimistiskt sätt – du får en bra start på morgonen!

Dessutom är de varma gula tonerna moderna och eleganta. Det enda du bör vara uppmärksam på är när du kombinerar dem med andra kulörer. Det kan vara lite knepigt att få en bra helhet men genom att välja klassiska alternativ så som vitt eller blått så går det inte galet! Grått eller grönt är också fina alternativ; tänk på att välja kompletterande kulörer med samma undertoner för ett harmoniskt intryck.

Rött och brunt i badrummet

Jordnära, röda och bruna nyanser kan skapa underverk och förvandla interiören till något riktigt läckert och spännande; samtidigt som du adderar en sofistikerad touch tillför du även liv och lekfullhet.

När du använder rött i ett färgschema är det bäst att välja nyanser som är rika och varma snarare än kalla och krävande. Rödbruna, vinröda och nypon fungerar briljant tillsammans med nyanser av grönt, medan djupa rosa-röda är mycket anpassningsbara och passar bra med khaki eller en varm grå.  Mörkröda toner passar bäst med guldmetalliska detaljer särskilt när de blandas med mörka träslag.

Letar du efter en badrumsfärg som känns varm och inbjudande? 

Copper Canyon är en rik och kryddig brun nyans och är ett värmande tillskott till färgpaletten för vår/sommar 2024. Copper Canyon är en kulör som framkallar värme och trygghet och den är inspirerad av den växande sparsamhets- och återbrukskulturen. Den här kulören associeras med hållbarhet snarare än nyhet och med en växande nostalgisk känsla var på konsumenterna återvänder till retroinspirerade inredningsstilar och färger.

Regal Red är en söt och lekfull nyans med sommarkänsla. Den representerar känslomässigt engagemang och behovet av en mer kärleksfull och omvårdande kultur. Inkorporera energi och liv med Regal Red som är en av de viktigaste badrumsfärgerna för 2024.

Den här spännande nyansen väcker känslor av värme, glädje och känslomässig koppling. Inom inredning ger den en underbar möjlighet att skapa badrumsmiljöer som är inbjudande och visuellt engagerande. Färgen i sig är inte en typisk “lysande röd” nyans; den är mjukare med en subtil hallonfärgad underton, vilket innebär att den kan användas effektivt i mindre rum. Vidare så är Regal Red lätt och ungdomlig men ändå med en optimistisk karaktär.

Att integrera Regal Red i ett badrum kan först kännas som en utmaning, men det finns olika sätt tillvägagångssätt. Den kan appliceras som en fondväggsfärg eller i kombination med andra neutrala toner som dämpade gråa eller dammiga rosa nyanser. Att balansera denna läckra hallonröda kulör med mjukare nyanser kommer att skapa ett harmoniskt uttryck utan att begränsa färgens vackra livlighet.