Sängbord och sänggavel, varför behövs det?

Sängbordet är en möbelpjäs som spelar birollen i sovrummet, huvudrollen spelas ibland av en stor svulstig högre kontinentalsäng. Men denna huvudrollsinnehavare sängen behöver sina birollspersoner, ofta två stycken, ett sängbord på varje sida.

Höjd på sängbord, vad behöver man tänka på?
Höjden på sängbordet behöver stämma överens så det passar höjden på sängen, en högre kontinentalsäng kan behöva högre sängbord. Sängbord är ofta mellan 60-80cm höga. Prova och känn efter vilken höjs du kan tänkas behöva.

Förvaring av de saker du behöver, vad är bäst?
Sängbord med lådor, dörrar eller öppna fack, fundera på vilket behov du har och se vad som kan tänkas bli bäst för ditt sovrum.
Form på sängbordet, vad skall man välja?
Sängbord är ofta fyrkantiga eller rektangulära, men det finns även runda sängbord med rund toppskiva.. Dessa runda sängbord ger något sämre förvaringsvolym inuti sängbordet, men å andra sidan är ett runt sängbord designmässigt snyggt.

Material och färgval på sängbordet, hur tänker man där?
Sängbordet behöver matcha övrig inredning i sovrummet,  material och färg väljs ofta efter det du vill ha som matchar. Exempel på material är mdf, massivt trä och metall.
Köp av sänggavel, vad behöver man fundera kring?
Sänggaveln placeras mellan sängen och väggen, ofta behövs ingen montering av sänggaveln om sängen är normalhög. Om du däremot har en lägre säng så kan du behöva fästa sänggaveln i väggen och ramen på sängen. Fäst med vinkeljärn, plattjärn eller annat typ av beslag som passar din säng.

Nyttan med sänggavel, vad är den bra för?
Utseendemässigt är det snyggt med en sänggavel men den för också med sig praktisk nytta. Sänggaveln skyddar väggen från att bli missfärgad av håret medans vi sover, det är också en hygienisk aspekt då en lackad sänggavel kan torkas ren vilket kan vara svårare med en tapet eller målad vägg.

Matcha sänggavel och sängbordet, köp båda samtidigt.
Det kan vara en fördel att köpa dessa ihop, ofta kan man få paketpris vid köp av sänggavel och sängbord samtidigt. 

Mått på sänggaveln, vad behöver jag tänka på?
Utgå från din madrass och lägg till ca 10-15sm på bredden. Snyggast är att sänggaveln är några centimeter bredare än madrassen.

Frakta hem sänggaveln, vad behöver man tänka på?
Att får hem sänggaveln kan vara ett problem då de ofta är monterade, sänggavlar till en vanlig 180cm madrass är ofta 195cm breda och 115cm höga. Därtill kommer kartongen på ca 2-3cm, detta är således att stort paket och kan vara svårt att få in i en personbil. Mät din bil invändigt och se om det går, ett andra alternativ är att lägga gaveln på takräcket eller direkt på bilens tak rails och surra fast. Maxvikt för last på bilens tak är 50 kg i Sverige, ofta väger sänggaveln under 50 kg, så det är lagligt att lasta sänggaveln på bilens tak.